Van een afstandje herken je natuurleien daken meteen. Ze zijn gemaakt van natuursteen en hebben daardoor een heel typische kleur. Desondanks zijn er verschillende vormen en structuren mogelijk, omdat dit een natuurlijke eigenschap van leien is. Een natuurleien dak is een echt natuurproduct, waardoor je woning een volledig eigen look krijgt. Geen enkel natuurleien dak is hetzelfde. Dat maakt het dan ook een interessante optie. We hebben alles wat je moet weten over dit dak op een rij gezet,
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Wat zijn natuurleien?
Natuurleien daken worden volledig gemaakt van natuursteen. Deze natuursteen komt uit de steengroeven in verschillende delen van de wereld. Zo wordt natuursteen gewonnen in Europa, maar ook in Azië, Afrika en Amerika. Daardoor is elke natuurlei volledig uniek. Je hebt dus altijd een authentiek dak. Dat komt doordat natuurleien er niet precies hetzelfde uitzien. Ze hebben verschillende kleuren en vormen. Maar dat betekent absoluut niet dat het dak daardoor een mozaïek van een bonte verzameling aan verschillende kleuren en vormen zal worden. Doordat de natuurleien ieder een eigen look hebben, valt het dak zeker op, maar is er wel sprake van consistentie.
Zo is het mogelijk om te kiezen voor een natuurleien dak in verschillende kleuren. Denk bijvoorbeeld aan grijs, blauw of groen. Zelfs een paars dak is mogelijk, doordat natuursteen ook in paarse kleuren voorkomt. Het maakt vooral uit van welke steengroeve de leien afkomstig zijn.
De kleuren kunnen dus verschillen, maar het dak is zeker en vast één geheel. Daardoor ziet het dak er authentiek en uniek uit. De bekendste variant van natuurleien daken is een dak in antracietkleur. Daardoor ziet het dak er zeer natuurlijk uit. Uiteraard zie je dit enkel
Prijzen van natuurleien
Een natuurleien dak is meestal niet goedkoop. Dat komt doordat natuursteen een natuurproduct is. De prijzen verschillen per formaat, vorm en kleur. Het maakt ook uit of je kiest voor dakrenovatie of de plaatsing van een volledig nieuw dak. De prijs is ook onderhevig aan het oppervlak van het dak en hoe gemakkelijk het natuursteen geplaatst kan worden.
Omdat er gebruik wordt gemaakt van natuursteen, is een natuurleien dak in de regel duurder dan een kunstleien dak of andere soorten dakbedekking. Voor een natuurleien dak geldt een prijs tussen de 100 en 150 euro per vierkante meter. Deze prijzen zijn dan wel inclusief btw en plaatsing. Een natuurleien dak is dus best kostbaar, maar is de prijs zeker waard gezien wat je ervoor terugkrijgt.
Onderhoud van natuurleien
Een voordeel van het laten plaatsen van een natuurleien dak is het onderhoud. Een natuurleien dak is vrijwel onderhoudsarm en hoeft minder onderhouden worden dan andere soorten daken. Daar tegenover staat wel de hogere kostprijs. Voor deze prijs krijgt men veel waar voor het geld, want natuurleien gaan tot wel 80 jaar mee. Dat komt doordat het natuursteen maar weinig poreus is, omdat het vrijwel geen vocht opneemt. Op die manier kunnen er minder snel algen en mossen op groeien, waardoor er minder noodzaak tot onderhoud is.
Toch moet een natuurleien dak weldegelijk onderhouden worden. Elk dak kan na verloop tijd van tijd toch vuil worden. Het ligt er maar net aan wat de omgeving van de woning is. Ook die richting van het dak maakt uit. Als het dak op het noorden ligt en voorzien is van natuurleien, zullen de natuurleien minder zon en meer schaduw opnemen. Het gevolg is dat natuurleien daardoor langer vochtig blijven. Op die manier kan algvorming toch voorkomen.
Bladeren verwijderen en regenafvoer legen
We raden daarom altijd aan om het dak vrij te houden van bladeren en ander natuurlijk vuil. Houd ook de regenafvoer schoon. Bij natuurleien raden we aan eens in de zoveel tijd grondig onderhoud aan het dak uit te voeren. Dit kan het beste worden overgelaten aan een ervaren vakman.
De reiniging dient correct te worden uitgevoerd. Dit gebeurt meestal met een mosdodend middel. Ook brengt de professional een nieuwe dakcoating aan, zodat het dak weer goed beschermd is. Een belangrijke reden om dit over te laten aan een professional is de kennis van zaken. Ten onrechte wordt nog weleens een hogedrukreiniger gebruikt, terwijl dit het dak zeer ernstig kan beschadigen.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Kiezen voor natuurleien of kunstleien?
Natuurleien daken zijn een pak duurder dan kunstleien daken. Daarom kiezen mensen vaker voor kunstleien dan natuurleien. Natuurleien komen voort uit natuursteen, maar kunstleien komen voort uit vezelcement in combinatie met mineralen. Daardoor zijn kunstleien veel goedkoper. Toch zijn er genoeg redenen om toch voor natuurleien te kiezen. Natuurleien zijn meer onderhoudsvriendelijk, zijn minder poreus en daardoor minder gevoelig voor mosvorming. Ze gaan ook veel langer mee dan natuurleien en zijn erg kleurvast. Dat terwijl kunstleien kunnen verkleuren.
Het is dus nog best lastig om de beste keuze te maken. Welke keuze het meest optimaal is, hangt ook behoorlijk af van het beschikbare budget en de persoonlijke voorkeur.
De beste keuze maken
Kiezen voor natuurleien is een grote keuze. De prijzen liggen op zo’n 100 tot 150 euro per vierkante meter. Daarom is het belangrijk om de juiste keuze te maken. Wie het budget niet heeft of liever niet zoveel geld uitgeeft aan natuurleien, kan ook kiezen voor een kunstleien dak. Maar daarmee is onderhoud wel noodzakelijk en het uiterlijk is ook een stuk minder authentiek. Als geld geen rol speelt, is de keuze voor natuurleien beter. Ze gaan langer mee, zijn makkelijker te onderhouden en je krijgt die natuurlijke look.
Hoe worden natuurleien daken geplaatst?
Een natuurleien dak plaatsen is zeker niet eenvoudig. Daarom raden we aan dit over te laten aan een ervaren vakman. Deze heeft kennis van zaken en weet hoe je de natuurleien aan dient te brengen. Dit werkt aan de hand van tengels, leilatten en leihaken. Dit zijn termen die soms niet meteen een belletje doen rinkelen. Probeer het daarom ook niet zelf, maar laat dit doen door een professional. Zo krijg je advies op maat, wordt het natuursteen correct geplaatst en bespaar je tijd en moeite.