Dakpanplaten zien eruit als dakpannen, maar zijn gemaakt van dakplaten. Deze panelen zijn van tevoren gemaakt in de fabriek. Dit zijn de zogenaamde prefab panelen. Elke dakpanplaat heeft meerdere dakpannen en is gemaakt van staal of aluminium. Deze platen zijn geschikt voor nieuwbouw en renovatie. Daarom zijn ze breed geschikt: voor bijvoorbeeld woningen, maar ook voor bedrijfspanden. Er zijn verschillen voordelen aan dakpanplaten. Denk bijvoorbeeld aan het lage gewicht en het feit dat de platen gemakkelijk te plaatsen zijn. De materiaalkosten zijn relatief laag en dat geldt door de makkelijke plaatsing ook voor de lage arbeidskosten.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Dakpanplaten voor renovatie en nieuwbouw
Dakpanplaten zijn breed inzetbaar. Zo is het mogelijk ze te laten plaatsen bij een gebouw waarbij er renovatie plaatsvindt. Maar ook voor nieuwbouw is het mogelijk dakpanplaten voor nieuwbouw te kiezen. Dakpanplaten kunnen ook in combinatie met een leien dak of een dak met shingles als renovatie worden gebruikt. De dakpanplaten fungeren dan als overzetdak. De bestaande dakbedekking blijft liggen, waardoor het mogelijk is flink te besparen op de kosten. De bestaande dakbedekking werkt als onderdak voor de nieuwe dakpanplaten bij een renovatie.
Ook voor een nieuwbouw zijn dakplaten zeer geschikt. Dat komt door het lichte gewicht en het feit dat er maar een lichte dakhelling nodig is om de constructie te kunnen realiseren. Het is wel belangrijk te onthouden dat in het geval van een overzetdak de onderconstructie minder eenvoudig te bereiken is. Dat kan onhandig zijn bij eventuele daklekkages.
Voordelen en nadelen van dakpanplaten
Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor dakpanplaten. Om te beslissen of dakpanplaten geschikt zijn in de gewenste situatie, is het raadzaam de verschillende voor- en nadelen van dit materiaal tegen elkaar af te wegen. Zo zijn er twee soorten: aluminium en stalen dakpanplaten. Aluminium dakpanplaten zijn duurder dan de stalen variant, maar hebben minder gewicht en zijn gemakkelijker te plaatsen. De stalen dakpanplaten kunnen beter tegen temperatuurverschillen. En zo zijn er ook nog voor- en nadelen in het algemeen.
Voordelen
Het voordeel van dakpanplaten is dat ze zeer gemakkelijk te plaatsen zijn. Dat betekent dat er veel minder arbeidsuren nodig zijn, waardoor de arbeidskosten per vierkante meter ook lager kunnen blijven. Bovendien zijn ze geschikt voor zowel nieuwbouw als renovaties. Bij renovaties worden de dakpanplaten over een bestaand leien dak heen gelegd.
Verder zien dakpanplaten er traditioneel uit. Van een afstandje lijkt het net of er dakpannen op het dak liggen, terwijl het hier eigenlijk om dakpanplaten gaat. Dat terwijl de platen veel goedkoper in de aanschaf zijn dan de klassieke dakpannen. Verder zijn de platen van een licht gewicht en gaan ze zo’n 30 tot 50 jaar mee, voordat deze vervangen moeten worden.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Nadelen
Houd ook rekening met de nadelen van dakpanplaten. Met name het geluid bij een regen- of hagelbui kan een flink nadeel zijn. Als de dakpanplaten als overzetdak worden gebruikt, hoeft dit geen probleem te zijn. Maar als er geen oude dakbedekking is, is het zeker aan te raden om te kiezen voor dakpanplaten met isolatie. Daardoor hoor je minder geluid en blijft het in de winter ook warmer in huis.
Ten tweede kunnen dakpanplaten nogal wat condens laten vormen. Dat gebeurt vooral bij slechte ventilatie aan de onderzijde van de dakpanplaten. Daarom is het aangeraden om een speciale anticondensfolie te laten plaatsen onder de plaatsen. Zo kan de dakconstructie niet nat worden.
Mogelijkheden en uitvoeringen
Er zijn verschillende beschikbare kleuren en afwerkingen. De dakpanplaten worden over het algemeen glad afgewerkt. Het dak krijgt de look van een leien dak of een traditioneel pannendak, waardoor het van een afstand lijkt of er dakpannen op het dak liggen. Maar ook andere afwerkingen zijn mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een afwerking van steengranulaat. Op die manier lijkt het of het dak shingles of roofing heeft, terwijl dit niet het geval is.
Niet iedereen is fan van de glanzende dakpannen. Daarom zijn ze bij dakpanplaten ook verkrijgbaar in een matte uitvoering. Je mag zelf kiezen welke kleur je wilt. Zo zijn ook kleuren als zwart, antraciet en terracotta beschikbaar.
Alle dakpanplaten hebben meestal een ingebouwde watergoot. Het voordeel daarvan is dat na het plaatsen van de platen, deze niet hoeven te worden afgekit. De dakpanplaten passen op ieder vorm dak. Het maakt dus niet uit hoe hoog de hellinsgraad van het dak is. De lengte- en hoogte van de pannen kunnen ook aangepast worden. De dakpanplaten zijn er ook in andere afwerkingen zoals trapezium dakplaten en golfplaten.
Plaatsen van dakpanplaten
Dakpanplaten zijn vrij eenvoudig te plaatsen, waardoor het verleidelijk kan zijn om de werkzaamheden zelf uit te voeren. Maar dakpanplaten worden op panlatten vastgeschroefd. Daarvoor zijn speciale schroeven met dezelfde kleur nodig voor de mooiste afwerking. Bovendien blijft het plaatsen van dakbedekking specialistenwerk. We raden daarom aan om dit over te laten aan een ervaren vakman. Zeker wanneer het hier gaat om een overzetdak; de panlatten worden dan met lange schroeven bovenop de oude dakbedekking bevestigd. Dit kan een lastig karwei zijn.
Daarnaast moet er bij de plaatsing ook rekening worden gehouden met de afwerking, aanbrengen van nokstukken en dergelijke. Bij een geïsoleerd dak moet een geschikte onderfolie gebruikt worden. De hellingshoek van het dak moet tenminste 7 graden zijn. De platen moeten ook op de juiste manier worden bevestigd, omdat er anders problemen kunnen ontstaan door temperatuurverschillen of de wind.
Wanneer de dakpanplaten niet correct worden bevestigd, kan dit bovendien ook leiden tot lekkage en andere problemen. We raden daarom altijd aan om te kiezen voor de hulp van een ervaren en kundige vakman. Vraag bij meerdere bedrijven een offerte aan en vergelijk deze met elkaar. De prijzen kunnen onderling behoorlijk verschillen.