We zien steeds vaker zonnedakpanen op woningen in Vlaanderen. De zonnedakpan ziet eruit als een normaal dakpan, maar heeft een geïntegreerd zonnepaneel. Een veelgehoorde klacht over zonnepanelen is immers dat ze er te robuust en lelijk uitzien. Om deze reden is de zonnedakpan uitgevonden. Het is dan ook een mooi alternatief voor zonnepanelen. Een zonnedakpan is in principe opgebouwd uit een normale dakpan, voorzien van een kristallijne zonnecel. Er wordt vooral vaak voor zonnedakpannen gekozen vanwege het mooie uiterlijk. Zo mogen ze bijvoorbeeld ook geplaatst worden op monumentale panden, waar normale zonnepanelen niet op geplaatst mogen worden. Een zonnedakpan is vooral een uitkomst voor eenieder die waarde hecht aan de esthetiek van de woning.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Voor- en nadelen van zonnedakpan
De keuze voor zonnedakpannen heeft verschillende voor- en nadelen. Ze zien er een stuk mooier uit dan de reguliere zonnepanelen, maar daar wordt dan ook wel een hogere prijs voor betaald. Zo is de investering bijna drie keer zo groot als het geval is bij een normaal zonnepaneel. En bovendien is de opbrengst lager. Daarvoor in ruil lijkt het alsof het dak bestaat uit normale dakpannen en zie je de kleine paneeltjes niet zitten. Ideaal voor wie waarde hecht aan een mooi uiterlijk.
Een mooier uiterlijk
Zonnedakpannen hebben een veel mooier uiterlijk dan normale zonnepanelen. Zonnepanelen op schuine daken vallen meteen op. Veel mensen vinden het dan ook geen gezicht en willen daarom een fraaiere oplossing. De zonnedakpan komt tegemoet aan deze wens; door het uiterlijk van de normale dakpan, vallen de zonnecellen niet meer op. Veel mensen kiezen om deze reden voor deze oplossing.
Zonnedakpan heeft minder opbrengst
Een zonnedakpan heeft niet alleen maar voordelen. Er zijn ook een aantal nadelen. In vergelijking met de klassieke zonnepanelen is de opbrengst iets lager. Dit wordt veroorzaakt door de schuine bolling op de zonnedakpan waarop geen zonnecellen geplaatst kunnen worden. Verder is er ook geen ventilatie onder de zonnedakpan aanwezig. Bij zeer warm weer wordt het paneel heter, waardoor er meer van de opbrengst verloren gaat.
Vaak denkt men: hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de opbrengst van zonnepanelen. Dit is helaas een misverstand. Zonnepanelen werken juist minder goed onder warmere omstandigheden. Om deze reden gaat er energie verloren bij zonnedakpannen op warmere dagen.
Kosten zonnedakpan
In vergelijking met normale zonnepanelen is een zonnedakpan ook duurder. Je betaalt bijna drie keer zoveel als het geval is bij normale zonnepanelen. De terugverdientijd van normale zonnepanelen ligt op ongeveer zeven jaar. Maar bij de keuze voor zonnedakpannen ligt de terugverdientijd op wel twintig jaar.
Een installatie van normale zonnepanelen kost ongeveer 4.000 euro. Maar de installatie van zonnedakpannen is veel tijdrovender. Daardoor liggen de kosten al gauw op zo’n 11.500 euro. 450 dakpannen kosten ongeveer 900 euro. Daardoor liggen de totale kosten van zonnepanelen inclusief dakpannen op ongeveer 5000 euro. Voor zonnedakpannen is het niet nodig dakpannen aan te schaffen, maar ligt de prijs op bijna 12.000 euro. Het is dus maar de vraag of iemand een dergelijke investering enkel voor het mooiere uitzicht wil maken.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Alternatieven zonnedakpan
Er is tegenwoordig ook een ander alternatief op de markt voor zonnedakpannen. Dit zijn dakpanelen die eruit zien als reguliere dakpannen, maar die werken als zonnepanelen. Deze panelen worden precies als dakpannen gelegd, waardoor men vanaf een afstand het verschil niet meer zit. Deze panelen worden vervolgens vastgeschroefd aan daklatten. Dit alternatief is vooral bij nieuwbouw zeer populair.
Zonnedakpannen laten plaatsen
Het plaatsen van normale dakpannen is een secuur werk, dus is het plaatsen van zonnedakpannen een grote uitdaging. Daarbij moet niet alleen gekeken worden naar het plaatsen van de panelen, maar is ook de hoek van de zonnecollectoren van groot belang. Anders is de kans groot dat de opbrengst van zonne-energie tegen zal vallen. Daarom raden we aan dit werk uit te laten voeren door een ervaren dakwerker.